Mešoviti hor KUD-a „Svetozar Marković“ iz Novog Sada jednoglasno je proglašen za najbolji na III Međunarodnom horskom festivalu u Herceg Novom. Tokom decenija uspešnog postojanja, zahvaljujući generacijama pevača i dirigenata, a danas pod upravom dirigentkinje Suzane Lazar, ovaj hor je odneo zlato sa 91 poenom.
Na festivalu koji je trajao od 6. do 8. oktobra Novosađani, kao pobednici festivala, ujedno su i dobitnici zlatne diplome, priznanja LAUREAT i novčane nagrade od 500 evra. O nagrađenima je jednoglasno odlućivao tročlani stručni žiri, u sastavu: Girgio Guiot, Dragana Jovanović i Aleksandra Knežević.
Dirigentkinja pobedničkog hora, Suzana Lazar zahvalivši se svojim pevačima na istrajnosti i timskom radu, kolegama dirigentima na podršci, ali i žiriju za korisne savete, istakla je da je još mlada i da treba još dosta toga da nauči:
– Najveća podrška i najveća pobeda su moji pevači. Srećna sam jer su uživali u pevanju i držali se zajedno. Pored muzičkih tema koje su izuzetno bitne za zvuk, kvalitet i napredak hora, najbitnija stvar je konekcija i energija između dirigenta i hora. To je spona bez koje se ne može. Volela bih da sve kolege dirigenti primene u radu to da nije važno takmičiti se, već poštovati i voleti horsko pevanje, poručila je dirigentkinja pobedničkog hora.
Iako se takmičilo svega sedam horskih ansambala, žiriranje nije bilo lako, primetila je članica žirija Dragana Jovanović:
– Veoma dobro znamo koliko je teško savremenim dirigentima, koliko se bore i koliko je truda potrebno da se održi jedan horski ansambl. To vidimo i po tome što sve više imamo vokalnih grupa, a sve manje pravih horova u regionu, ali i šire. Veoma je teško doći do sredstava za opstnak horova, zato budite sigurni da veoma cenimo to što radite i što uspevate da se održite u ovakvim uslovima i što svi zajedno uspevamo da stvorimo jednu horsku zajednicu – rekla je Jovanović.
Amaterizam je jako važan za horsko pevanje, dodala je ona, uz podatak da u Evropi oko 33 miliona ljudi amaterski peva u horovima.
Festival, koji je organizovala NVO Fortuna, u saradnji sa Muzičkom školom i crkvom Sv. Jeronima, nakon tri dana je zatvoren revijalnim koncertom na Trgu od muzike, platou ispred Muzičke škole.
Crnogorske novine o nama