Umetnički rukovodilac:  M I O D R A G   PETKOVIĆ   MIKI ***

Kontakt telefon: 063/ 521 – 016 ***

E-mail: petko@stcable.net ***

TERMIN PROBA: utorkom od 21:30h ***

 

Mlađi veteranski sastav, formalno je nastao 08.12.2009., a sastavljen je  od igrača raznih generacija, koji su prestali aktivno da se bave folklorom a koji  jednom nedeljno održavaju probe u prostorijama KUD-a.

Cilj i misija ove grupe  je , pre svega  očuvanje starih koreografija, koje više  nisu deo programa Izvođačkog ansambla, a koje je KUD „Svetozar Marković„  godinama izvodio i pronosio slavu i ugled širom sveta. Vremena se menjaju, dolaze mlađi igrači i koreografi koji donose svoje tačke i metode, što je potpuno prirodan proces i neminovnost, i doprinosi sveopštem napretku i modernizaciji KUD-a.

Upravo u tom smislu, Mlađi veteranski sastav  pruža svoj doprinos budućim generacijama, čuvajući izvornost folklornih koreografija koje su izvodjene u periodu preko 30 godina.

Većinu tadašnjeg programa postavili su velikani folklorne koreografije kao što su Dobra Putnik, Miodrag Cvetković Banjac, Desa Đorđević, Vlado Šoć, Ivan Ivančan, Branko Šegović, Bora Talevski i drugi, a koje se sada ne izvode, zbog trendovske ili programske politike, ipak ne treba ih zaboraviti , jer su one deo prošlosti i deo mozaika koji se zove KUD „ S. Marković „.

Mnogi od članova Mlađeg veteranskog sastava su prisustvovali postavljanju tih koreografija i bili prva ili jedina generacija koja ih je izvodila, što sigurno nije zanemarljiva činjenica u izvornom i stilskom smislu.

Na ovaj, živi, način , svaki budući koreograf našeg KUD-a će moći da se inspiriše nekim delom koreografije ili celom tačkom koju će moći da postavi izvođačkom ansablu bilo za 10 ili 20 godina a koja će se očuvati prožimanjem generacija.

Umetnički rukovodioci :

2009-2010    Slaviša Djukić

2010 – 2015   Tripunović Dragan Tripun

2016 – danas   Petković Miodrag Miki ( tel. 063 521 016)

 

KOREOGRAFIJE  koje su na repertoaru Mlađeg veteranskog sastava

 1. Igre iz Banata
 2. Igre iz Šumadije
 3. Čardaš
 4. Vlaške igre
 5. Bunjevačke igre
 6. Slovačke igre
 7. Stari splitski ples
 8. Makedonske šopske igre

Gostovanja – turneje

 1. Festival „Ohridsko sonce“ – Ohrid, Makedonija, 2011.g
 2. Dečiji festival u Šlisenu, Austrija, gosti festivala, 2011.g.
 3. Festival u Sarimsakliju, Turska, 2012.g
 4. Festival u Pragu , Češka, 2013.g
 5. Gostovanje za Slavu grada – Preobraženje u Trebinju, Republika srpska , 2014.g.
 6. Festival u Sarimsakliju, Turska, 2014. G

I brojna gostovanja na domaćoj sceni…..